banner1


02. august 2011

Forside
Kalender

Links
Teknik
DM stillingen
Foto
Baner
Tillægsregler
Folkerace cup
Presseinfo
Kørerforeningen
Til salg
Data
Nyhedsmail
Kontakt info
Forum

Søren Mortensen og Jonas Skaaning i Letland


01.august -11

DASU talenter i baltisk udfordring

 


Søren Mortensen og Jonas Skaaning ved åbningsceremonien i Riga

De to danske deltagere ved NEZ mesterskabet, Søren Mortensen og Jonas Skaaning har virkelig bevist deres værd. Allerede i det første løb i Litauen var de begge med i A-finalen og sikrede sig gode point i mesterskabet.

Jonas deltager jo med en Honda Civic (gruppe N) men i klassen for Super 1600 biler. Det ser ikke ud til at genere ham for han sikrede sig adgang til A-finalen og hentede her en komfortabel 8.plads og dermed 9 point.
Søren deltager i sin Citroën Saxo VTS som er bygget til Super 1600 klassen, men bilen er jo ikke helt ny og konkurrencen er meget skrap i toppen af den internationale klasse. I Litauen var det aller første gang at både han og Jonas deltog i et internationalt mesterskab, og til trods for den manglende rutine så var Søren sikkert i A-finalen og fik en meget fornem 3.plads i sit første løb.

En uge efter gik der igen løs i NEZ. Denne gang i Letlands hovedstad Riga. En meget lang asfaltbane, bygget af russerne i -70 erne er blevet ombygget til rallycross. Det betyder bl.a. at der er tilskuertribuner der næsten omkranser banen så tilskuerforholdene er helt i top. Desværre er de øvrige forhold lidt primitive på grund af den manglende vedligeholdelse i mange år under Russisk besættelse, men et par lokale kørere med "lidt" penge på kontoen har lejet sig ind på området og bygget banen op til NEZ løbet.

Optakten til løbet blev lidt nervepirrende idet Søren under tidtagningen måtte udgå. Det viste sig at koblingen var revnet og havde ødelagt en krumtapføler og forskellige andre vitale dele.
Desværre havde teamet ikke alle de nødvendige reservedele med, så de måtte i gang med at finde ud af hvor man kunne få de manglende dele (lørdag aften, i Riga hvor ca 10 % taler engelsk) men Søren fik oplyst et sted hvor man måske kunne hjælpe. GPS'en blev kodet ind og destinationen var i et område hvor skærmen var fuldstændig uden detaljer. Ingen veje, ingen navne, bare et punkt på skærmen. Alligevel lykkedes det at finde værkstedet, som heldigvis var bemandet med en meget flink mand som fandt de rigtige dele frem. Så tilbage til banen og montere krumtapføleren, kobling og gearkasse så man kunne være klar til 2.heatrunde søndag morgen.
Søndagens heat viste at Søren havde rigtig fin fart i bilen og lå hele tiden i toppen af klassen.

Jonas kæmpede også hårdt og især i det ene heat havde han en forrygende fight med en Mitsubishi Lancer 4WD som med bulder og brag fra turboen forsøgte at følge med Jonas i hans Gruppe N Honda. Jonas holdt hovedet koldt og vandt sit heat foran en noget slukøret Mitsubishi kører. Et utroligt flot resultat der vakte stor jubel hos tilskuerne.
Og tilskuerne er et kapitel for sig, for det er en helt utrolig stemning og alle lever med i hvad der sker på banen.

Efter de 3 indledende runder var Jonas B-finalen. Han fik en lidt dårlig start, men allerede i første sving som er en 180 gr hårnål fandt han et hul som ingen andre så, og pludselig var den lille Honda på andenpladsen. Den tætte kørsel i svinget kostede begge spejle og det gav senere problemer, fordi Jonas kunne ikke se alt hvad der skete bag ham derfor drejede han hovedet for at få et hurtigt kig på bilerne bag ham, men desværre gjorde det at han kom lidt ud af retning og ramte hjørnet af en dækbarierre og fik slået hjulophænget i stykker. Meget ærgerligt fordi han da lå på en komfortabel plads der gav adgang til A-finalen.


Jonas Skaaning kort før han måtte udgå

Søren var dagen i gennem meget hurtig og ingen i klassen kunne reelt true ham, men alt kan jo ske i en finale så Søren var lidt nervøs før han kørte ud til sin pooleposition. Som tidligere nævnt er det første sving meget snævert 180gr og da starten er forholdsvis lang og med asfalt hele vejen gennem svinget, så er motorkraften meget vigtigt, og her havde de andre biler en fordel da de to nærmeste komkurrenter kører i helt nye biler, henholdsvis VW Polo og Skoda Fabia. Starten blev da også meget tæt og Søren kommer ud af svinget som 3'er, men allerede i næste sving tager Søren den næste bil og heatet igennem skifter stillingen på grund af alternativsporet. En omgang før mål ligger Søren forrest og kun Vaidas Navicas (LIT) i Skoda kan truen ham. Men en sikker gennemkørsel af alternativsportet sikrer Søren sin første sejr i et internationalt løb. Efter målstregen stopper Søren ud for sit team og får hurtigt stukket et dannebrog ud og han kan køre en hel omgang med dannebrog vejende fra bilen og der er stor jubel da han stopper op ud for den største tribune med alle VIP gæstene og hopper op på taget af bilen og modtager klapsalver fra det stående publikum.
Efter æresrunden bliver han stoppet på målstregen og interwievet af banens speaker (heldigvis på engelsk)

Så med disse flotte resultater må forventningerne til kørerne og deres mekanikere og holdleder være indfriet til fulde. Næste løb i NEZ serien er i Norge d.10.+11.september.
Måske skulle du overveje at tage med? Der er i hvertfald mange nye oplevelser i vente.
 


Søren Mortensen kører over målstregen som vinder  foran Vaidas Navicas(LIT)

 


Så glad er man når man vinder sit andet internationale løb

Når dette skrives er de to team på vej hjem med færge fra Kleipeda i Litauen
og ankommer til Sjælland tirsdag middag.

          Tekst+foto Jørgen Ring-Andersen

 

NEZ Rallycross Championship 2011

Division

24.July

31.July

11.September

18.September

NEZ 1600

Vilkyciai

Riga

Momarken

Nysum

Total

Place

Driver

Nr

Car

Team

Lithuania

Latvia

Norway

Denmark

Points

1

Vaidas Navickas

444

Skoda Fabia

LIT

20

17

37

2

Søren Mortensen

495

Citroën Saxo

DEN

15

20

35

3

Reinis Safonovs

404

VW Polo

LAT

17

15

32

4

Tatiana Eliseeva

416

Lada Samara

RUS

11

12

23

5

Vainus Zulys

477

VW Polo

LIT

12

10

22

6

Laurynas Dirzininkas

424

Lada 2108

LIT

10

11

21

7

Arvo Kask

407

VW Golf

EST

4

13

17

8

Janno Ligur

408

Lada Samara

EST

8

8

16

9

Jonas Skaaning

460

Honda Civic

DEN

9

5

14

10

Robin Bakke Andresen

403

Opel Corsa

NOR

13

0

13

11

Modestas Juodpusis

474

VW Polo

LIT

6

6

12

12

Evaldas Brazauskas

437

Opel Corsa

LIT

5

7

12

13

Timur Shigaboutdinov

489

Renault Clio

RUS

9

9

14

Audrius Budreckis

428

Lada 2108

LIT

7

7

15

Rokas Jakubauskas

441

Opel Corsa

LIT

3

4

7

16

Ernestas Vingis

494

VAZ 2108

LIT

2

2

17

Eliss Dukalskis

445

Opel Astra

LAT

0

0